Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów – co jeść?
Zbyt wysokie stężenie lipidów jak cholesterol i trójglicerydy we krwi powoduje zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Aby je obniżyć, warto przejść na odpowiednią dietę. To najprostszy, a przy tym bardzo skuteczny sposób, by zadbać o swoje zdrowie.
Dietę na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów ułoży dietetyk kliniczny
Program żywieniowy można skomponować samodzielnie, ale dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów może być też ułożona przez dobrego dietetyka. Najlepiej skorzystać z konsultacji ze specjalistą jak dietetyk kliniczny, który ma dużą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych dla osób z różnymi dolegliwościami. Dieta będzie wtedy dopasowana do wieku, BMI, stylu życia, zdrowia i preferencji żywieniowych klienta.
Podwyższony cholesterol i trójglicerydy – jak obniżyć je dietą?
Nieprawidłowa ilość cholesterolu i trójglicerydów może być zredukowana przez modyfikację diety. Jak powinna wyglądać odpowiednia dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów? Zdrowa dieta powinna bazować na 4-5 posiłkach jedzonych w ciągu dnia. Powinny być one zbilansowane i zróżnicowane, lekkostrawne, przygotowywane metodami niskotłuszczowymi jak pieczenie, duszenie, gotowanie. Chociaż cholesterol i trójglicerydy to lipidy, czyli tłuszcze, nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji z wszelkich tłuszczów w diecie. Są one również bardzo ważne, lecz kluczowe jest ich pochodzenie. Należy wtedy zastąpić tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Oprócz tłuszczów dieta powinna uwzględniać też dobrej jakości węglowodany złożone i białka. Należy także pamiętać o zdrowym trybie życia, między innymi o systematycznym ruchu, unikaniu używek.
Produkty wskazane i niewskazane na diecie obniżającej cholesterol i trójglicerydy
Produkty wskazane:
– duże ilości warzyw i owoców
– produkty pełnoziarniste
– chudy nabiał
– twarogi, sery, jogurty –
chude mięsa i wędliny
– tłuste ryby morskie
– tłuszcze roślinne
– oleje
– nasiona, orzechy
Produkty niewskazane:
– czerwone mięso
– podroby
– tłuste wędliny, kiełbasy
– słodycze
– produkty z białej mąki z pełnego przemiału
– alkohol
– duża ilość jajek
– duża ilość soli